Dacă referitor la frumos nu mă pot pronunța întrucât frumusețea este subiectivă și este în ochii privitorului, gras și sănătos este cert că nu există! Ultimele cercetări științifice au evidențiat că atât supraponderabilitatea, cât și obezitatea, sunt asociate cu numeroase afecțiuni medicale.
Obezitatea – definiție
Obezitatea reprezintă creșterea greutății corporale prin acumularea excesivă a țesutului adipos (grăsimii), cauzată de un dezechilibru între energia de aport (caloriile alimentare consumate) și energia consumată.
Interpretarea valorilor IMC – Image by svstudioart on Freepik
Uzual, greutatea se apreciază prin indicele de masă corporală (IMC),
care se calculează prin raportul greutate/înălțime2.
Pentru adulți, valoarea normală a IMC-ului este cuprinsă între 18,5-25,
un indice mai mic de 18,5 ilustrând subponderabilitate,
între 25-30 supraponderabilitate, iar > 30 obezitate.
În funcție de distribuția țesutului adipos, obezitatea este de 2 tipuri: ginoidă și abdominală / androidă. Cea din urmă este cea mai periculoasă, fiind asociată cu cele mai multe afecțiuni medicale.
Factori predispozanți la obezitate
Există mai mulți factori care predispun la obezitate, precum:
În literatura de specialitate, sunt descrise mai multe mecanisme implicate în creșterea riscului de apariție a cancerelor:
Țesutul adipos (grăsimea) determină producerea în exces de hormoni sexuali, fapt asociat cu apariția cancerului mamar, endometrial, ovarian, sau de prostată.
Persoanele cu obezitate prezintă adesea niveluri crescute de insulină (hiperinsulinemie) și IGF-1 (insulin-like growth factor 1), asociate cu un risc crescut de cancer de colon, rinichi, prostată și endometrial.
Obezitatea este de asemenea asociată cu procese inflamatorii cronice, care pot determina stres oxidativ ⇒ deteriorarea ADN-ului ⇒ cancer de tract biliar, precum și alte tipuri de cancer.
Celulele adipoase produc adipocitokine, care pot stimula sau inhiba creșterea celulară.
Totodată, există date în literatura de specialitate care indică faptul că scăderea în greutate poate reduce riscul de apariție a cancerelor. De asemenea, obezitatea poate afecta calitatea vieții, determina un risc mai crescut de recidivă sau de progresie a bolii la pacienții cu cancer și implicit, poate afecta durata de supraviețuire.
În concluzie, pentru reducerea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer, cât și pentru creșterea duratei de supraviețuire, putem:
Fotocredit: Image by macrovector on Freepik
√ să ne menținem/reducem greutatea, în funcție de caz;