Activitatea fizică regulată de intensitate medie reduce riscul de apariție a 8 tipuri de cancer (mamar, endometrial, esofagian, gastric, colon, pulmonar, renal, vezică urinară), cât și a unor boli cronice, precum bolile cardiace și diabetul zaharat.
De asemenea, activitatea fizică se pare că are efect benefic și asupra creșterii duratei de supraviețuireîn anumite localizări neoplazice, precum neoplasmul de sân, colon și prostată, prin stimularea sistemului imunitar.
Durata optimă de activitate fizică este necunoscută, însă se consideră că minim 30 de minute de activitate fizică pe zi contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate.
Beneficii ale activității fizice
În afara reducerii riscului de apariție și îmbunătățirii duratei de supraviețuire a anumitor tipuri de cancere, activitatea fizică are și alte beneficii asupra organismului, precum:
Contribuie la menținerea greutății;
Reduce riscul apariției bolilor cardiace și a diabetului zaharat;
Întărește musculatura;
Reduce stările anxioase și depresive;
Conferă o stare de bine, energizează.
Sfaturi de îmbunătățire a activității fizice
Există mai multe tipuri de activități fizice, inclusiv sarcinile cotidiene casnice putând contribui la îmbunătățirea stării de sănătate, precum:
Datul cu aspiratorul;
Grădinăritul;
Spălarea mașinii;
Plimbarea câinelului.
Coborâtul/urcatul pe scări în loc de utilizarea liftului, renunțarea la mașină în favoarea mersului pe jos, cât și parcarea mașinii cât mai departe sunt de asemenea măsuri care combat sedentarismul!
P.S: Întotdeauna este mai ușor să previi decât să tratezi!
One Reply to “ACTIVITATEA FIZICĂ ȘI CANCERUL”
[…] CITEȘTE ȘI: ACTIVITATEA FIZICĂ ȘI CANCERUL […]
Comments are closed.