Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului este marcată în fiecare an pe 4 februarie, cu scopul de conștientizare și de prevenire a afecțiunilor oncologice.
Recomandări pentru reducerea riscului de apariție a cancerului
Din păcate, factorii de risc genetici și ereditari implicați în apariția cancerului sunt nemodificabili, însa putem interveni asupra factorilor de risc comportamentali. Așadar, principalele măsuri pentru reducerea riscului de apariție a cancerului, cât și a altor afecțiuni cronice, sunt:
Stoparea fumatului: atât fumatul activ, cât și cel pasiv sunt nocive pentru sănătate. 🚭
Evitarea consumului de alcool 🍹
Adoptarea unui regim igieno-dietetic adecvatprin creșterea consumului de fructe, legume și cereale integrale, limitarea aportului de grăsimi saturate și de carne roșie și evitarea dulciurilor și a băuturilor carbogazoase. 🍎🥦🌽
Combaterea sedentarismului prin activitate fizică moderată. 🚴🏻
Evitarea stresului.
Evitarea expunerii prelungite la soare. 🔆
Evitarea infecțiilorcu virusurile implicate în apariția cancerelor (virusurile hepatitice, HPV, HIV) 📌
Majoritatea afecțiunilor maligne (cancerelor) sunt asimptomatice în stadiile inițiale, ceea ce determină diagnosticarea lor în stadii avansate sau chiar metastatice, cu impact negativ asupra prognosticului, calității vieții și duratei de supraviețuire. De aceea, nu trebuie să uităm nici de testele de screening, utile în identificarea precoce a unor modificări patologice pentru prevenirea apariției bolilor, cât și în diagnosticarea bolilor în stadii incipiente.
Teste de screening
Screeningul cancerului de sân (mamar)contribuie la depistarea precoce a formațiunilor tumorale de dimensiuni mici de la nivelul sânilor, care nu sunt accesibile palpării. Conform ghidurilor de tratament internațional începând cu vârsta de 20 ani se recomandă autoexaminarea sânilor lunar, între 25-40 ani – examen clinic la medicul ginecolog la fiecare 1-3 ani, iar peste vârsta de 40 ani se recomandă atât examen clinic, cât și mamografie anual. CITEȘTE ȘI:CANCERUL MAMAR – CONȘTIENTIZARE ȘI PREVENIRE
Screeningul cancerului de col uterin se recomandă anual începând cu vârsta de 21 ani prin examen Babeș-Papanicolau sau la 3 ani după începerea vieții sexuale. Testul Babeș-Papanicolau (PAP) poate fi realizat în mediu lichid sau convențional, pe lamă. După vârsta de 30 ani, se recomandă efectuarea atât a testului PAP, cât și a testului genetic pentru depistarea infecției cu HPV (virusul papiloma uman). Screeningul pentru cancerul de col uterin este recomandat inclusiv femeilor vaccinate împotriva HPV!
Screeningul cancerului de prostată este recomandat tuturor bărbaților începând cu vârsta de 50 ani sau chiar mai devreme (40 ani) în cazul celor cu factori de risc sau cu istoric familial de cancer de prostată, prin efectuarea PSA-ului și examinarea prostatei prin tușeu rectal.
Screeningul cancerului colo-rectal se realizează prin colonoscopie pentru depistarea precoce a leziunilor de la nivelul intestinului, fiind recomandat începând cu vârsta de 50 ani pentru persoanele cu risc mediu. Alte metode de screening sunt reprezentate de rectosigmoidoscopieși testul de Hemoragie Ocultă Imunochimic în Fecale (FIT).
Screeningul cancerului pulmonar este recomandat persoanelor peste 50 ani, care au fumat ≥20 pachete-an, prin efectuarea tomografiei computerizate de torace (low-dose CT). Evaluarea cantitativă a consumului de tutun se realizează prin intermediul Pachetului-An (PA): 1 PA = nr. de pachete de ţigări fumate/zi x nr. de ani de fumat.