Cu toții știm că atât expunerea la soare cât și bronzarea artificială (la solar) presupun asumarea unor riscuri și că există anumite măsuri de protecție recomandate pentru a reduce riscurile expunerii. Dar ce știm despre spray-urile autobronzante: cât de sigure sunt!? Sunt ele chiar lipsite de orice riscuri!?
Spray autobronzant – profil de siguranță
Din punct de vedere al expunerii la radiațiile ultraviolete, spray-urile autobronzante sunt sigure, întrucât nu implică expunerea la radiațiile UVA sau UVB, însă asta nu semnifică că sunt lipsite de orice risc.
Ingredientul activ al spray-urilor autobronzante este dihidroxiacetona (DHA), un derivat al glicerinei. Atunci când DHA este aplicat pe piele, se creează o reacție chimică prin care acesta se leagă de aminoacizii din interiorul celulelor moarte ale stratului exterior al pielii (cornos), dând astfel iluzia unui bronz temporar. În urma acestei reacții chimice, denumită reacția “Maillard”, se produc pigmenți similari cu pigmenții naturali produși în piele în urma expunerii la soare.
Întrucât pielea elimină în mod permanent celulele moarte de la nivelul său, durata spray-ului autobronzant este de 1 / 2 săptămâni. Așadar, pentru menținerea bronzului, sunt necesare reaplicări ale spray-ului autobronzant.
Riscurile dihidroxiacetonei (DHA)
Produsele de autobronzare sunt relativ recent apărute, mai ales sub formă de spray, motiv pentru care nu există suficiente date științifice despre efectele DHA.
Cu toate acestea, există anumite îngrijorări în privința consecințelor absorbției DHA prin piele sau prin membranele mucoase, cât și în privința riscului de inhalare al DHA.
Inițial s-a crezut că dihidroxiacetona nu este absorbită prin piele într-o cantitate semnificativă (rămânând doar în stratul exterior al celulelor moarte ale pielii), însă cercetări mai aprofundate au evidențiat că aproximativ 11% din cantitatea aplicată pe piele de DHA este absorbită în straturile mai profunde ale acesteia, respectiv in epiderm și derm.
Fotocredit: Image by macrovector on Freepik
De asemenea, s-a descoperit că DHA determină leziuni la nivelul ADN-ului, stres celular și ulterior moarte celulară. Întrucât este bine cunoscut că deteriorarea ADN-ului poate duce la apariția cancerului, există anumite îngrijorări referitor la consecințele DHA asupra sănătății.
DHA a fost aprobat de Food and Drug Administration (FDA) numai pentru uz extern, ceea ce înseamnă că nu este aprobat pentru a fi inhalat sau pentru a fi aplicat pe membranele mucoase, precum buze, nas și zona din jurul ochilor. Fiind dificil ca expunerea acestor zone cât și a tractului respirator să fie evitată, spray-urile autobronzante care sunt utilizate în saloanele de bronzare nu sunt aprobate de FDA.
Din acest motiv, mai mulți cercetători și medici și-au exprimat îngrijorarea în privința potențialelor consecințe ale utilizării repetate ale spray-urilor autobronzante, respectiv în privința riscului de a dezvolta astm bronșic, bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), și chiar cancer pulmonar.
În afara dihidroxiacetonei (DHA), spray-urile de autobronzare conțin și alți compuși, respectiv parfumuri și parabeni, care pot de asemenea provoca efecte adverse precum erupții cutanate, dermatite de contact.
Spray autobronzant – efecte adverse
Așadar, potențialele efecte adverse ale utilizării spray-urilor de autobronzare sunt:
Accelerarea îmbătrânirii pielii;
Stresul oxidativ și deteriorarea celulelor, asociate cu apariția bolii Alzheimer, a diabetului zaharat și a bolilor cardiovasculare;
Inhalarea substanțelor chimice din compoziția lor, care poate determina boli pulmonare cronice, inclusiv cancer pulmonar;
Erupții cutanate, tuse, amețeli și chiar leșin;
Reducerea absorbției de vitamină D prin piele.
Spray-urile autobronzante nu oferă protecție împotriva radiațiilor ultraviolete! Există anumite studii de cercetare care au evidențiat faptul că utilizarea lor poate chiar crește riscul de arsuri solare!
În concluzie, chiar dacă spray-urile autobronzante pot reprezenta o alternativă mai sigură de bronzare, nu înseamnă că sunt lipsite de orice risc! DHA (dihidroxiacetona), principalul ingredient activ din compoziția lor poate determina deteriorarea ADN-ULUI celular, și chiar apariția cancerului, însă nu a fost pe deplin studiat, motiv pentru care sunt necesare noi studii de cercetare mai aprofundate! De asemenea, în afara DHA, în compoziția spray-urilor autobronzante există și alte substanțe chimice, ce pot determina la rândul lor reacții adverse!