Pe 8 mai este sărbătorită ziua internațională de luptă împotriva cancerului ovarian, însă această luptă trebuie să fie continuă, având scopul de conștientizare și de prevenire a acestei afecțiuni oncologice, diagnosticată adesea tardiv, avansată loco-regional sau chiar diseminată la distanță.
Cancerul ovarian – definiție
Cancerul ovarian este afecțiunea malignă care se dezvoltă la nivelul ovarelor și apare atunci când celulele anormale de la nivelul acestora se divid necontrolat și dobândesc capacitatea de a se răspândi la distanță.
Procesul de dezvoltare a cancerului ovarian
Din păcate, cancerul ovarian are cea mai scăzută rată de supraviețuire din sfera cancerelor ginecologice, fiind adesea diagnosticat tardiv, avansat loco-regional sau chiar diseminat la distanță. Acest lucru este datorat atât lipsei de informare, cât și lipsei unui test de screening, care ar favoriza diagnosticarea într-un stadiu incipient și implicit ar duce la creșterea semnificativă a duratei de supraviețuire.
De aceea, este recomandat controlul ginecologic periodic, chiar în absența simptomelor.
Simptomatologia cancerului ovarian
În stadiile incipiente cancerul ovarian este asimptomatic, iar în cele avansate simptomele sunt nespecifice, fiind reprezentate de:
creșterea de volum a abdomenului;
durere abdomino-pelvină;
senzație de sațietate precoce;
greață;
scădere involuntară în greutate;
tulburări de tranzit;
urinări frecvente.
Factori de risc și factori protectori
Principalii factori de risc ai cancerului ovarian sunt reprezentați de:
istoricul familial de cancer ovarian, endometrial, mamar sau de colon;
prezența mutațiilor BRCA1/BRCA 2;
tratamentele de substituție hormonală;
vârsta înaintată, femeile cu vârsta peste 50 ani, având un risc mai crescut de a dezvolta cancer ovarian;
Prima sarcină / menopauza tardivă;
Excesul ponderal;
Fumat.
Totodată, există și câțiva factori care ar putea reduce riscul de apariție al cancerului ovarian, precum:
prima naștere la o vârsta tânără;
alăptarea;
pierderea în greutate;
dieta cu conținut scăzut de grăsimi;
activitatea fizică;
încetarea fumatului;
extirparea ovarelor și a trompelor uterine.
Metode de diagnostic
În vederea stabilirii diagnosticului de neoplasm ovarian se efectuează analize de laborator, inclusiv markerul tumoral CA125, investigații imagistice precum ecografie transvaginală, CT (tomografie computerizată), RMN (rezonanță magnetică nucleară) sau examen PET-CT, iar diagnosticul de certitudine se stabilește exclusiv în urma efectuării rezultatului histopatologic.
Tratamentul cancerului ovarian
Tratamentul în cancerul ovarian este multimodal și se stabilește în funcție de stadiul bolii, ideal în cadrul unei echipe multidisciplinare, putând include chimioterapie, intervenție chirurgicală, terapii țintite molecular, terapii hormonale, radioterapie.
Prin urmare, singura modalitate de depistare precoce a cancerului ovarian și implicit de creștere a duratei de supraviețuire sau chiar de vindecare, este consultul ginecologic periodic, efectuat chiar și în absența simptomatologiei!
Despre cancerul ovarian am vorbit și în cadrul unui interviu acordat exclusiv gds. Atașez mai jos linkul, unde puteți citi interviul în întregime: Link
P.S: Întotdeauna este mai ușor să previi decât să tratezi!