Cancerul de piele apare atunci când celulele de la nivelul tegumentului suferă mutații la nivel de ADN și încep să se înmulțească haotic, dobândind capacitatea de a se răspândi la distanță.
Clasificarea histopatologică a cancerului de piele
Cele mai frecvente tipuri de cancere de piele sunt reprezentate de cele non-melanice și de melanoame. Dintre neoplaziile cutanate non-melanice fac parte carcinoamele bazo-celulare și carcinoamele spino-celulare. Carcinoamele bazo-celulare sunt cele mai frecvente tumori maligne de la nivelul pielii, având cel mai bun prognostic datorită faptului că nu se răspândesc la distanță, însă prin capacitatea lor distructivă și invazivă la nivel local, pot determina probleme funcționale și estetice importante. Carcinomul spino-celular se dezvoltă la nivelul celulelor scuamoase ale pielii și apare cel mai frecvent în zonele expuse în mod excesiv la soare, respectiv, pe față, gât, spate și scalp.
Melanomul malign este cel mai agresiv tip de cancer de la nivelul pielii, ce apare prin proliferarea excesivă a melanocitelor și are o capacitate crescută de metastazare.
Factori de risc
Principalii factori de risc implicați în apariția cancerelor de piele sunt reprezentați de:
Factori genetici;
Istoricul familial;
Afecțiunile precanceroase ale pielii;
Cancer de piele, radioterapie în antecedente;
Expunerea la soare, motiv pentru care vreau să subliniez importanța protecției solare;
Bronzarea artificială cu raze ultraviolete (solarul);
Pielea deschisă la culoare;
Imunodepresia;
Vârsta, riscul crește cu vârsta, însă există cazuri de cancer de piele și la tineri.
Riscul de cancer de piele poate fi redus prin utilizarea fotoprotecției și prin evitarea expunerii îndelungate la radiațiiile ultraviolete!
Autoexaminarea este de asemenea extrem de importantă pentru prevenirea cancerelor de piele și ar trebui efectuată lunar, iar in cazul depistării unor modificări suspecte, trebuie să fie urmată de control la medicul dermatolog!
Fotocredit: Freepik.com
Pentru examinarea nevilor pigmentari (alunițelor), există și un ghid ajutător (ABCDE), ce include evaluarea următoarelor aspecte:
Așadar, atât prevenția cât și depistarea precoce a leziunilor suspecte de pe suprafața pielii sunt extrem de importante, un diagnostic stabilit la timp crescând semnificativ șansele de vindecare și implicit de supraviețuire pe termen lung!
Despre cancerele de piele și melanom, puteți citi și aici: Link
One Reply to “CANCERUL DE PIELE – CONȘTIENTIZARE ȘI PREVENIRE”
[…] CITEȘTE ȘI: CONȘTIENTIZAREA ȘI PREVENIREA MELANOMULUI MALIGN […]
Comments are closed.