Dacă anterior am abordat prevenția cancerelor de piele, de această dată voi dezbate unul dintre factorii de risc implicați în apariția acestora, respectiv bronzul artificial.
Așadar, bronzarea artificială sau la solar este o alternativă pentru cei care doresc să obțină un bronz perfect, rapid. Cu ce cost însă!?
Care sunt riscurile bronzării artificiale?
Bronzarea reprezintă reacția pielii la expunerea radiațiilor ultraviolete (UV) provenite de la soare sau de la solar. Este dovedit științific că radiațiile ultraviolete indiferent de proveniența lor, produc modificări la nivelul ADN-ului celulelor pielii, determinând un risc crescut de apariție a cancerului de piele. Mai mult decât atât, expunerea la radiațiile ultraviolete a persoanelor tinere este asociată cu un risc și mai mare de a dezvolta melanom, cea mai agresivă formă de cancer de piele.
În afara riscului crescut de apariție a cancerelor de piele, expunerea la radiațiile ultraviolete poate determina de asemenea:
Îmbătrânirea prematură a pielii prin reducerea elasticității și a colagenului;
Zone hiperpigmentate (pete);
Riduri;
Afectare oculară precum fotokeratite, cataractă sau chiar melanom ocular;
Imunodepresie;
Arsuri cutanate;
Reacții alergice.
Mituri despre bronzarea artificială
Există și câteva mituri despre bronzarea artificială, perpetuate chiar de către personalul solarelor cu scopul de a ilustra așa zisele “beneficii” ale acesteia:
Bronzarea artificială (la solar) este mai puțin nocivă decât soarele!
De fapt:Atât Departamentul pentru Sănătate Publică, cât și Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului susțin că radiațiile ultraviolete artificiale sunt cancerigene, în unele cazuri fiind chiar mai nocive decât cele emise de soare!
Bronzarea artificială previne arsurile solare înainte de vacanța la mare!
De fapt:În nici un caz! Bronzul nu oferă protecție solară, ci vă expune la o doză suplimentară de radiații ultraviolete nocive!
Modalitățile pentru a preveni arsurile solare sunt reprezentate de: evitarea expunerii prelungite la soare în special în intervalul 10:00-16:00, purtarea de îmbrăcăminte adecvată, de protecție, de ochelari de soare cu protecție antiUV, a unei pălării cu borul larg și utilizarea de protecție solară zilnic.
P.S: Protecția solară trebuie aplicată zilnic, la fiecare 2 ore, pe toată perioada anului, nu doar în sezonul estival!
Bronzarea artificială este o variantă de a asigura doza necesară de vitamină D!
De fapt:Radiațiile ultraviolete emise de solar sunt preponderent UVA, iar corpul pentru producerea vitaminei D necesită UVB, ceea ce inseamnă că beneficiul este minim în raport cu riscurile expunerii la radiațiile UV artificiale!
O alternativă de asigurare a vitaminei D zilnice este reprezentată de administrarea de suplimente, iar o variantă de compromis de bronzare rapidă este reprezentată de spray-urile de bronzare. Despre profilul de siguranță și potențialele efecte adverse ale spray-urilor de bronzare, voi vorbi într-o postare viitoare!
P.S: Întotdeauna este mai ușor a preveni decât a trata!
One Reply to “BRONZAREA ARTIFICIALĂ: PRO SAU CONTRA!?”
[…] Citește și: BRONZAREA ARTIFICIALĂ: PRO SAU CONTRA!? […]
Comments are closed.