Fumat: date statistice și motive pentru stoparea fumatului
Anual, fumatul este responsabil la nivel global de decesul a peste 8 milioane de oameni. Totodată, consumul de tutun este implicat în 25% din cazurile de deces provocate de cancer și în aprox. 90% în cele cauzate de cancerul pulmonar.
Conform datelor statistice, o țigară fumată reduce durata de viață cu 8 minute.
Fumatul pasiv este de asemenea nociv, în special asupra sugarilor și copiilor:
crește riscul de deces prematur : Expunerea la fumat atât intrauterin cât și după naștere, este asociată cunaștere prematură, greutate mică la naștere, sindrom de moarte subită la sugar.
favorizează apariția astmului bronșic;
crește riscul de infecții respiratorii;
reduce funcția pulmonară în copilărie,atingând un nivel critic la vârsta adultă;
crește riscul de otită medie sau de infecții la nivelul urechii ;
crește riscul de cancer: Un număr mare de studii științifice asociază expunerea pasivă la fumat în mod constant a copiilor cu un risc crescut la copii de a dezvolta în timp tumori cerebrale, limfoame si leucemie limfocitară acută.
În timp, țigările dau dependență și afectează întregul organism. Inițial, fumatul este un comportament voluntar în anumite situații (petreceri sau stări de stres), însă ulterior, devine automatism indiferent de situație.
Astfel, stoparea fumatului este un proces dificil, însă cu nenumărate beneficii atât asupra organismului, cât și asupra duratei de supraviețuire. Conform specialiștilor, acest proces este și mai dificil pentru persoanele cu tulburări mentale care au o predispoziție spre vicii. Având în vedere că aceste tulburări se pot agrava în timpul demersului de renunțare la fumat, majoritatea necesită în acest proces asistență medicală.
În concluzie, renunțarea la fumat este benefică oricând, însă cu cât este realizată mai devreme, cu atât este mai bine pentru organism!
Unele persoane pot renunța brusc la fumat fără a se reapuca, însă altele au nevoie de o perioadă mai îndelungată.
Sfaturi practice pentru a renunța la fumat
Așadar, nu există o metodă general valabilă pentru stoparea fumatului, însă există câteva trucuri care pot fi de ajutor în acest demers, precum:
Freepik.com
Hidratarea: consumul de apă contribuie la eliminarea mai rapidă a nicotinei din organism;
Evitarea consumului de cafea, alcool și băuturi carbogazoase, care fac țigările să aibă gust mai bun;
Creșterea consumului de sucuri naturale de fructe și legume, acestea având efectul de a reduce dorința de fumat;
Creșterea consumului de lactate, fructe și legume, acestea reducând de asemenea pofta de fumat;
Înlocuirea nevoii de a fuma cu consumul de fructe, legume, dulciuri(nerecomandat însă din cauza riscului de creștere în greutate), gumă de mestecat;
Specialiștii susțin că pofta de țigară durează 5 minute. Astfel, un alt truc în procesul de renunțare la fumat este reprezentat de angrenarea în acel interval în care dorința de a fuma este mare în orice altă activitate, precum: îndeplinirea unei sarcini profesionale / casnice, convorbire telefonică, efort fizic intens de scurtă durată (câteva genuflexiuni, flotări, urcat/coborât scări în ritm alert);
Activitatea fizicăefectuată în mod regulat;
Alegerea unui moment oportun de a renunța la fumat, respectiv plecarea în vacanță, o zi de luni. Este evident că renunțarea la fumat într-o perioadă solicitantă sau stresantă, va fi soldată cu un eșec;
Evitarea locurilor și a persoanelor fumătoare;
Stoparea bruscă a fumatului este cea mai eficientă, întrucât contribuie la eliminarea mai rapidă a nicotinei din organism și implicit la reducerea nevoii de a fuma;
Consiliere psihologică.
Și nu în ultimul rând, ci din contră, cel mai important aspect în procesul de renunțare la fumat este reprezentat de conștientizarea consecințelor negative ale tutunului asupra organismului.
Motivația intrinsecă este principala “armă” în lupta împotriva fumatului: vreau, deci pot!